picture

Asijská kuchyně a recepty

Zobrazit všechny recepty

 

Asijská kuchyně nabízí širokou škálu chutí, od sladkých až po pálivé. Je známá pro své zdravé ingredience, jako jsou čerstvá zelenina, tofu, rýže a bylinky. Její různorodost a autentické chutě oslovují milovníky jídla nejen v Asii, ale i po celém světě.

Kde můžeme najít Asijskou kuchyni?

Každá země má svoji specifickou kuchyni a pokrmy, které jsou pro ni typické. My se zaměříme především na jihovýchodní část největšího kontinentu a země, ze kterých vzešly celosvětové fenomény v oblasti gastronomie. Podíváme se na asijskou kuchyni s v zemích jako je Vietnam, Thajsko, Malajsie, Čína a Japonsko. Každá z těchto oblastí se vyznačuje unikátními pokrmy a chutěmi.

Pojďme se podívat na typické speciality každé země.

Vietnam

Vietnam je známý svým pokrmem Pho, populární polévkou s rýžovými nudlemi. Dále sem patří Bún Chá, smažené závitky a Bánh Mi, plněné bagety. Tyto pokrmy obvykle zahrnují maso nebo tofu, čerstvý koriandr, chilli a limetku.

Thajsko

Thajská kuchyně je proslulá svou lehkostí a stravitelností. Důležitými ingrediencemi jsou kokosové mléko, kafrové listy, citronová tráva, zázvor, česnek, chilli a thajská bazalka. Oblíbené pokrmy zahrnují různá kari (červené, zelené a žluté), Pad Thai a polévky jako Tom Kha a Tom Yum. V thajských receptech často najdete kešu ořechy nebo arašídy.

Malajsie

V Malajsii se běžně používají potraviny jako je tofu, tempeh, vejce, arašídy, cibule, česnek a zázvor. Oblíbené pokrmy zahrnují smaženou rýži s různými zeleninovými variantami a smažené nudle, ať už s masem, nebo vegetariánské. Národním jídlem Malajsie je Nasi Lemak, které se skládá z rýže s arašídy, ančovičkami, smaženým kuřetem, vejcem natvrdo a pálivou omáčkou.

Čína

Čínská kuchyně se vyznačuje používáním masa, rýže a hub, často smažených. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou vnitřnosti, které se připravují různými způsoby, včetně smažení a napařování. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Dim Sum, což jsou knedlíčky plněné různými náplněmi.

Japonsko

V japonské kuchyni dominují pokrmy jako sushi, miso polévka a ramen. Často se používají sojové klíčky, mořské řasy a wasabi. V Japonsku se většina mořských plodů a ryb konzumuje syrová, což dodává jídlu jedinečný chuťový zážitek.

 

Inspirujte se našimi asijskými recepty

recept

Recept na vietnamskou kachnu

14. Srpna

Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně a recepty

Vietnamská kuchyně je proslulá svou pestrostí a výraznými chutěmi, které propojují sladké, slané, kyselé a pálivé prvky. Jedním z oblíbených pokrmů je vietnamská kachna. Podívejte se s námi, jak si tento skvost vietnamské kuchyně připravit doma.

Přečíst článek

recept

Recept na veganské "Bun bo nam Bo"

25. Června

Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně a recepty

Objevte lahodné Bun bo nam Bo v novém světle a bez masa. Tedy spíše Bun bo: spojení křehkého tofu, svěží zeleniny a zálivky vám přinese jedinečný chuťový zážitek. Snadný na přípravu, ideální na lehký a zdravý oběd nebo večeři.

Přečíst článek

recept

5 tipů na hovězí maso v asijské kuchyni

15. Dubna

Asijská kuchyně a recepty

Hovězí maso je nedílnou součástí pokrmů různorodých kultur. Od tradičních a starobylých metod přípravy po moderní kulinářské výstřelky jej najdeme v mnoha lahodných jídlech. Nejinak tomu je i na asijském kontinentu. Přinášíme vám 5 tipů na asijská jídla z hovězího masa, která byste rozhodně měli ochutnat.

Přečíst článek

recept

Jak na marinádu ke krevetám?

9. Ledna

Asijská kuchyně a recepty

Kdo by nemiloval krevety. Mořský korýš už dávno není pouze prvkem exotické kuchyně na dovolené. Díky jednoduché dostupnosti si krevety našli cestu i do našich kuchyní, a to i díky poměrně jednoduché přípravě na x způsobů. Nejběžnější je asi grilování na pánvi s marinádou. Proto vám přinášíme jednoduchý recept na marinádu, která dodá vašim krevetám nezapomenutelnou chuť.

Přečíst článek

recept

Recept na vietnamský bůček Bún chả

1. Listopadu

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Bún chả, klenot vietnamské kuchyně, je symfonií vůní a chutí, která okouzlí každého gurmána. Tato lahůdka se skládá ze dvou hlavních částí: grilovaného bůčku a rýžových nudlí. K tomu lze přidat různé bylinky, zeleninu či omáčku nước chấm. Jak si tuto výtečnou pochoutku můžete udělat doma?

Přečíst článek

recept

Nuoc Cham: Tajemství Vietnamské Omáčky

9. Srpna

Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně a recepty

V tomto článku se podíváme na jednu z nejvýraznějších a nejoblíbenějších omáček jihovýchodní Asie - vietnamskou Nuoc Cham. Tato omáčka je neodmyslitelnou součástí vietnamské kuchyně a dodává jejím konzumentům jedinečný chuťový zážitek. Popíšeme vám tradici Nuoc Cham a představíme i recept, abyste si ji mohli sami vytvořit.

Přečíst článek

recept

Restované krevety podle vietnamského receptu

12. Června

Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně a recepty

Máte rádi mořské plody? Pak vám recept na tradiční restované krevety nemůže chybět ve sbírce. Restované krevety jsou jednoduché na přípravu a velmi oblíbené nejen ve Vietnamu. Tito malí mořští korýši jsou známí svou jemnou chutí a vynikajícími výživovými hodnotami. Krevety jsou bohaté na bílkoviny a obsahují velké množství vitamínů a minerálů, jako je selen, zinek a vitamín B12, což z nich dělá skvělou a chutnou součást jídelníčku v Asii i po celém světě.

Přečíst článek

recept

Asijské recepty s kokosovým mlékem: kuřecí curry nebo třeba rýžové koláčky?

26. Května

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Sladká a slaná chuť se odjakživa skvěle doplňují. Ne, nemluvíme o kuřecím plátku s rýží, ale o voňavém kokosovém mléku, které se ve Vietnamu těší velké oblibě, a to jak samotné, tak i v jídle všeho druhu. Zkuste si s námi připravit například lahodné kuřecí curry a sladký zákusek Bánh bò.

Přečíst článek

TOP 11 surovin v asijské kuchyni

Rýže

Rýže je základní potravinou v mnoha asijských zemích. Používá se nejen jako příloha, ale i jako hlavní složka pokrmů. Oblíbené typy zahrnují jasmínovou, basmati a lepkavou rýži.

Sojové produkty

Tofu a tempeh jsou vysoce ceněné pro svůj obsah bílkovin a využívají se v mnoha pokrmech, od polévek po saláty až po hlavní jídla.

Sojová omáčka

Sojová omáčka je důležitou ingrediencí  asijské kuchyně. Je známá svou slanou a umami chutí. Používá se jako marináda, dip i v omáčkách.

Koření

Koření jako zázvor, česnek, chilli a kurkuma přidávají pokrmům hloubku chuti a aroma.

Kokosové mléko

Toto krémové mléko se hojně využívá v thajské a indické kuchyni. Ideální pro kari a polévky.

Zelenina

Čerstvá zelenina, jako jsou mrkev, brokolice, paprika a čínská kapusta, se často používají v stir-fry pokrmech, polévkách a salátech.

Mořské plody

Mořské plody, ryby, krevetky a chobotnice jsou základem mnoha asijských pokrmů, zejména v japonské a čínské kuchyni.

Nudle

Asijské nudle, jako jsou rýžové nudle a soba nudle, jsou populární v mnoha receptech, včetně Pad Thai a Pho.

Sezamová semínka

Tato semínka se používají jak k dochucení pokrmů, tak jako ozdoba, kdy pokrmům přidávají jemnou chuť a texturu. Jsou populární v čínské a japonské kuchyni.

Čerstvé bylinky

Bylinky jako koriandr, máta a thajská bazalka dodávají pokrmům svěžest a intenzivní chuť.

Limetka

Limetka je důležitá potravina pro Asijskou kuchyni. Často se používá k dochucení a dodání osvěžující kyselosti do pokrmů, což je typické zejména pro thajskou a vietnamskou kuchyni.

 

Techniky vaření:

Metody přípravy pokrmů zahrnují vaření na páře, smažení, grilování a pečení. Například čínská kuchyně preferuje rychlé smažení ve woku, zatímco japonská kuchyně se zaměřuje na jemnější techniky.

 

Benefity asijské kuchyně

 

Asijská kuchyně je nejen chutná, ale také nabízí řadu zdravotních a nutričních výhod. Zde jsou některé z hlavních benefitů, které ji činí populární po celém světě:

Vysoký obsah živin

Asijská kuchyně zahrnuje široké spektrum čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Ingredience jako brokolice, mrkev, zázvor a česnek přispívají k celkovému zdraví a posilují imunitní systém.

Nízký obsah nasycených tuků

Mnoho pokrmů v asijské kuchyni se připravuje s minimálním množstvím nasycených tuků. Použití zdravých tuků, jako jsou oleje z ořechů nebo sezamu, místo másla nebo sádla, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

Vyvážený poměr bílkovin a sacharidů

Asijská kuchyně často kombinuje bílkoviny (jako jsou tofu, ryby nebo kuřecí maso) s komplexními sacharidy (jako je rýže, nudle a fazole), což vytváří vyvážené a výživné pokrmy.

Nízký glykemický index

Mnoho pokrmů v asijské kuchyni má nízký glykemický index, což znamená, že energii uvolňují pomalu a mohou pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Například rýžové nudle a hnědá rýže jsou lepší volbou než bílá rýže.

Podpora zdravého trávení

Asijské pokrmy často obsahují vlákninu z čerstvé zeleniny a celozrnných produktů, což je prospěšné pro trávení a zdraví střev. Fermentované potraviny, jako je kimchi a miso, podporují zdravou střevní mikroflóru.

Diverzita chutí a technik

Asijská kuchyně nabízí širokou škálu chutí – od sladkých a kyselých po slané a pálivé. Použití koření, jako je kurkuma, chilli a zázvor, přidává této kuchyni nejen chuť, ale také zdravotní benefity, například protizánětlivé vlastnosti.

Omezený přídavek cukru a soli

Mnoho asijských pokrmů je přirozeně nízkých na přidaný cukr a sůl, což může pomoci snížit riziko chronických onemocnění.

Rychlá příprava

Většina asijských pokrmů se připravuje rychle, což je ideální pro moderní a hektický životní styl. Stir-fry, polévky a saláty lze často připravit do 30 minut.

Dostupnost

Mnohé ingredience asijské kuchyně jsou snadno dostupné a cenově výhodné. To zahrnuje jak čerstvé produkty, tak i sušené bylinky a koření.

 

 

Oblíbené pokrmy

Sushi (Japonsko)

Sushi je jedním z nejtypičtějších japonských jídel. Obsahuje čerstvou rybu, rýži ochucenou octem a různé přílohy, jako jsou mořské řasy a avokádo. Sushi je často servírováno s wasabi a sójovou omáčkou.

Pho (Vietnam)

Vietnamská nudlová polévka Pho je základním kamenem vietnamské kuchyně. Je vyrobena z bohatého vývaru, rýžových nudlí, hovězího nebo kuřecího masa a je často dochucena čerstvými bylinkami a limetkou.

 

Pad Thai (Thajsko)

Jedním z nejznámějších thajských jídel je Pad Thai. Smažené nudle s krevetami, kuřecím masem nebo tofu, vejcem, zeleninou a arašídy, ochucené rybí omáčkou a limetkou.

Dim Sum (Čína)

Dim Sum je čínské jídlo skládající se z malých kousků, jako jsou knedlíčky, závitky a další drobné pochoutky. Obvykle se podává s čajem a je oblíbené při společném stolování.

Ramen (Japonsko)

Ramen je japonská nudlová polévka, která je základem tamní kuchyně. Obsahuje vývar, pšeničné nudle, plátky vepřového masa, vejce a různé druhy zeleniny.

Bún Chả (Vietnam)

Bún Chả je vietnamské jídlo skládající se z grilovaného vepřového masa, podávaného s rýžovými nudlemi a bylinkami. Tento pokrm je často ochucen pomocí rybí omáčky.

Tom Yum (Thajsko)

Tom Yum je pikantní thajská polévka s výraznou chutí limetky, citronové trávy, galangalu a krevet. Polévka je oblíbená pro své zdravé a osvěžující vlastnosti.

Nasi Goreng (Indonésie)

Toto indonéské jídlo zahrnuje smaženou rýži s kuřecím masem, krevetami nebo tofu, často podávané s vejcem a pikantní omáčkou sambal.

Gyoza (Japonsko)

Japonské knedlíčky Gyoza jsou plněné masem a zeleninou, poté smažené do křupava a podávané s omáčkou ze sojové omáčky a octa.

Satay (Indonésie/Thajsko)

Satay je grilované maso na špejli, které se podává s arašídovou omáčkou. Toto jídlo je oblíbené v Thajsku a Indonésii.

776 868 383