picture

Asijská kuchyně a recepty

Zobrazit všechny recepty

 

Asijská kuchyně nabízí širokou škálu chutí, od sladkých až po pálivé. Je známá pro své zdravé ingredience, jako jsou čerstvá zelenina, tofu, rýže a bylinky. Její různorodost a autentické chutě oslovují milovníky jídla nejen v Asii, ale i po celém světě.

Kde můžeme najít Asijskou kuchyni?

Každá země má svoji specifickou kuchyni a pokrmy, které jsou pro ni typické. My se zaměříme především na jihovýchodní část největšího kontinentu a země, ze kterých vzešly celosvětové fenomény v oblasti gastronomie. Podíváme se na asijskou kuchyni s v zemích jako je Vietnam, Thajsko, Malajsie, Čína a Japonsko. Každá z těchto oblastí se vyznačuje unikátními pokrmy a chutěmi.

Pojďme se podívat na typické speciality každé země.

Vietnam

Vietnam je známý svým pokrmem Pho, populární polévkou s rýžovými nudlemi. Dále sem patří Bún Chá, smažené závitky a Bánh Mi, plněné bagety. Tyto pokrmy obvykle zahrnují maso nebo tofu, čerstvý koriandr, chilli a limetku.

Thajsko

Thajská kuchyně je proslulá svou lehkostí a stravitelností. Důležitými ingrediencemi jsou kokosové mléko, kafrové listy, citronová tráva, zázvor, česnek, chilli a thajská bazalka. Oblíbené pokrmy zahrnují různá kari (červené, zelené a žluté), Pad Thai a polévky jako Tom Kha a Tom Yum. V thajských receptech často najdete kešu ořechy nebo arašídy.

Malajsie

V Malajsii se běžně používají potraviny jako je tofu, tempeh, vejce, arašídy, cibule, česnek a zázvor. Oblíbené pokrmy zahrnují smaženou rýži s různými zeleninovými variantami a smažené nudle, ať už s masem, nebo vegetariánské. Národním jídlem Malajsie je Nasi Lemak, které se skládá z rýže s arašídy, ančovičkami, smaženým kuřetem, vejcem natvrdo a pálivou omáčkou.

Čína

Čínská kuchyně se vyznačuje používáním masa, rýže a hub, často smažených. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou vnitřnosti, které se připravují různými způsoby, včetně smažení a napařování. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Dim Sum, což jsou knedlíčky plněné různými náplněmi.

Japonsko

V japonské kuchyni dominují pokrmy jako sushi, miso polévka a ramen. Často se používají sojové klíčky, mořské řasy a wasabi. V Japonsku se většina mořských plodů a ryb konzumuje syrová, což dodává jídlu jedinečný chuťový zážitek.

 

Inspirujte se našimi asijskými recepty

recept

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část IV.

14. Června

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Jsme zpět s naším průvodcem po největších delikatesách vietnamské kuchyně! V poslední části jsme se zaměřili na přílohy a dezerty – tentokrát se tedy vaše mlsné jazýčky mohou těšit na pořádnou nálož sladkých i slaných delikates. Pojďme se do toho pustit.

 

 

Přečíst článek

recept

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část III.

18. Května

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Vítáme vás u další části našeho průvodce vietnamskou kuchyní. V dnešním díle se podíváme na dalších šest tradičních pokrmů, které byste při své návštěvě Vietnamu rozhodně neměli vynechat. Jdeme na to.

 

 

Přečíst článek

recept

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část II.

25. Ledna

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Vítáme vás zpět u našeho průletu vietnamskou kuchyní. Dnes vám přinášíme várku dalších šesti tradičních vietnamských pokrmů, které byste si při návštěvě této země rozhodně neměli nechat ujít. Pohodlně se usaďte a nechte se unést do světa exotických vůní a chutí.

 

 

Přečíst článek

recept

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část I.

20. Ledna

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Současné omezení cestování nám dává prostor vzpomínat na naše cesty do Vietnamu a my už se nemůžeme dočkat, až se do této gastronomicky bohaté země budeme moci znovu podívat. Vybrat jen dvacet čtyři pokrmů, které byste určitě měli na cestách po Vietnamu ochutnat, bylo velice těžké. Dnes jsme si pro vás připravili prvních dvanáct, ale pozor: nezaručujeme, že článek nevyvolá neovladatelnou chuť k jídlu.

 

 

Přečíst článek

recept

Recept na Bún bò Nam Bô

9. Prosince

Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně a recepty

Během necelých čtyř let našeho provozu se stalo Bún bò Nam Bô jedním ze tří nejprodávanějších pokrmů vůbec. Toto jídlo pocházející z jižní části Vietnamu se stalo obrovským hitem mezi českými milovníky asijské kuchyně. Jeho oblíbenost spočívá především v jeho jednoduchosti a chuťové rozmanitosti.

 

Přečíst článek

recept

Které vietnamské speciality si nenechat ujít?

29. Října

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně

Chcete vyzkoušet tradiční vietnamské pochoutky, ale s asijskou kuchyní zatím nemáte zkušenost? Přečtete si o nejznámějších jídlech, jaká můžete ve vietnamské restauraci ochutnat. Pokud se chcete konečně seznámit s vietnamskou kuchyní, měli byste se řídit několika jednoduchými pravidly.

 

Přečíst článek

TOP 11 surovin v asijské kuchyni

Rýže

Rýže je základní potravinou v mnoha asijských zemích. Používá se nejen jako příloha, ale i jako hlavní složka pokrmů. Oblíbené typy zahrnují jasmínovou, basmati a lepkavou rýži.

Sojové produkty

Tofu a tempeh jsou vysoce ceněné pro svůj obsah bílkovin a využívají se v mnoha pokrmech, od polévek po saláty až po hlavní jídla.

Sojová omáčka

Sojová omáčka je důležitou ingrediencí  asijské kuchyně. Je známá svou slanou a umami chutí. Používá se jako marináda, dip i v omáčkách.

Koření

Koření jako zázvor, česnek, chilli a kurkuma přidávají pokrmům hloubku chuti a aroma.

Kokosové mléko

Toto krémové mléko se hojně využívá v thajské a indické kuchyni. Ideální pro kari a polévky.

Zelenina

Čerstvá zelenina, jako jsou mrkev, brokolice, paprika a čínská kapusta, se často používají v stir-fry pokrmech, polévkách a salátech.

Mořské plody

Mořské plody, ryby, krevetky a chobotnice jsou základem mnoha asijských pokrmů, zejména v japonské a čínské kuchyni.

Nudle

Asijské nudle, jako jsou rýžové nudle a soba nudle, jsou populární v mnoha receptech, včetně Pad Thai a Pho.

Sezamová semínka

Tato semínka se používají jak k dochucení pokrmů, tak jako ozdoba, kdy pokrmům přidávají jemnou chuť a texturu. Jsou populární v čínské a japonské kuchyni.

Čerstvé bylinky

Bylinky jako koriandr, máta a thajská bazalka dodávají pokrmům svěžest a intenzivní chuť.

Limetka

Limetka je důležitá potravina pro Asijskou kuchyni. Často se používá k dochucení a dodání osvěžující kyselosti do pokrmů, což je typické zejména pro thajskou a vietnamskou kuchyni.

 

Techniky vaření:

Metody přípravy pokrmů zahrnují vaření na páře, smažení, grilování a pečení. Například čínská kuchyně preferuje rychlé smažení ve woku, zatímco japonská kuchyně se zaměřuje na jemnější techniky.

 

Benefity asijské kuchyně

 

Asijská kuchyně je nejen chutná, ale také nabízí řadu zdravotních a nutričních výhod. Zde jsou některé z hlavních benefitů, které ji činí populární po celém světě:

Vysoký obsah živin

Asijská kuchyně zahrnuje široké spektrum čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Ingredience jako brokolice, mrkev, zázvor a česnek přispívají k celkovému zdraví a posilují imunitní systém.

Nízký obsah nasycených tuků

Mnoho pokrmů v asijské kuchyni se připravuje s minimálním množstvím nasycených tuků. Použití zdravých tuků, jako jsou oleje z ořechů nebo sezamu, místo másla nebo sádla, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

Vyvážený poměr bílkovin a sacharidů

Asijská kuchyně často kombinuje bílkoviny (jako jsou tofu, ryby nebo kuřecí maso) s komplexními sacharidy (jako je rýže, nudle a fazole), což vytváří vyvážené a výživné pokrmy.

Nízký glykemický index

Mnoho pokrmů v asijské kuchyni má nízký glykemický index, což znamená, že energii uvolňují pomalu a mohou pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Například rýžové nudle a hnědá rýže jsou lepší volbou než bílá rýže.

Podpora zdravého trávení

Asijské pokrmy často obsahují vlákninu z čerstvé zeleniny a celozrnných produktů, což je prospěšné pro trávení a zdraví střev. Fermentované potraviny, jako je kimchi a miso, podporují zdravou střevní mikroflóru.

Diverzita chutí a technik

Asijská kuchyně nabízí širokou škálu chutí – od sladkých a kyselých po slané a pálivé. Použití koření, jako je kurkuma, chilli a zázvor, přidává této kuchyni nejen chuť, ale také zdravotní benefity, například protizánětlivé vlastnosti.

Omezený přídavek cukru a soli

Mnoho asijských pokrmů je přirozeně nízkých na přidaný cukr a sůl, což může pomoci snížit riziko chronických onemocnění.

Rychlá příprava

Většina asijských pokrmů se připravuje rychle, což je ideální pro moderní a hektický životní styl. Stir-fry, polévky a saláty lze často připravit do 30 minut.

Dostupnost

Mnohé ingredience asijské kuchyně jsou snadno dostupné a cenově výhodné. To zahrnuje jak čerstvé produkty, tak i sušené bylinky a koření.

 

 

Oblíbené pokrmy

Sushi (Japonsko)

Sushi je jedním z nejtypičtějších japonských jídel. Obsahuje čerstvou rybu, rýži ochucenou octem a různé přílohy, jako jsou mořské řasy a avokádo. Sushi je často servírováno s wasabi a sójovou omáčkou.

Pho (Vietnam)

Vietnamská nudlová polévka Pho je základním kamenem vietnamské kuchyně. Je vyrobena z bohatého vývaru, rýžových nudlí, hovězího nebo kuřecího masa a je často dochucena čerstvými bylinkami a limetkou.

 

Pad Thai (Thajsko)

Jedním z nejznámějších thajských jídel je Pad Thai. Smažené nudle s krevetami, kuřecím masem nebo tofu, vejcem, zeleninou a arašídy, ochucené rybí omáčkou a limetkou.

Dim Sum (Čína)

Dim Sum je čínské jídlo skládající se z malých kousků, jako jsou knedlíčky, závitky a další drobné pochoutky. Obvykle se podává s čajem a je oblíbené při společném stolování.

Ramen (Japonsko)

Ramen je japonská nudlová polévka, která je základem tamní kuchyně. Obsahuje vývar, pšeničné nudle, plátky vepřového masa, vejce a různé druhy zeleniny.

Bún Chả (Vietnam)

Bún Chả je vietnamské jídlo skládající se z grilovaného vepřového masa, podávaného s rýžovými nudlemi a bylinkami. Tento pokrm je často ochucen pomocí rybí omáčky.

Tom Yum (Thajsko)

Tom Yum je pikantní thajská polévka s výraznou chutí limetky, citronové trávy, galangalu a krevet. Polévka je oblíbená pro své zdravé a osvěžující vlastnosti.

Nasi Goreng (Indonésie)

Toto indonéské jídlo zahrnuje smaženou rýži s kuřecím masem, krevetami nebo tofu, často podávané s vejcem a pikantní omáčkou sambal.

Gyoza (Japonsko)

Japonské knedlíčky Gyoza jsou plněné masem a zeleninou, poté smažené do křupava a podávané s omáčkou ze sojové omáčky a octa.

Satay (Indonésie/Thajsko)

Satay je grilované maso na špejli, které se podává s arašídovou omáčkou. Toto jídlo je oblíbené v Thajsku a Indonésii.

776 868 383