9. 12. 2020
Během necelých čtyř let našeho provozu se stalo Bún bò Nam Bô jedním ze tří nejprodávanějších pokrmů vůbec. Toto jídlo pocházející z jižní části Vietnamu se stalo obrovským hitem mezi českými milovníky asijské kuchyně. Jeho oblíbenost spočívá především v jeho jednoduchosti a chuťové rozmanitosti. Mísí se v něm pikantnost, slanost, sladkost a kyselost. Jedná se především o svěží letní záležitost, nicméně lze podávat ve všech ročních obdobích. Můžete si ho navíc dát na snídani, oběd i večeři.
Rozhodli jsme se s Vámi podělit o recept tohoto svěžího vietnamského jídla, složeného z rýžových nudlí, restovaného hovězího masa, salátu, bylinek a chuťově rozmanité zálivky. Pokrm má jednoduchou přípravu – během hodinky hravě zvládnete pohostit celou rodinu či přátele.
Na marinádu:
Na omáčku:
Maso očistíme a omyjeme. Vysušíme ho papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky.
Připravíme si marinádu, na kterou použijeme 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžičku ústřicové omáčky, špetku soli a pepře a nasekáme jeden stonek citrónové trávy. Maso namarinujeme a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
V lehce slané vodě řádně omyjeme ledový salát s bylinkami, vysušíme a nakrájíme na menší proužky. Každý druh rozdělíme zvlášť do misek.
Mungo klíčky jen rychle povaříme v horké vodě, stačí zhruba 1–2 minuty. Vytáhneme a necháme usušit.
Chilli papričky zbavíme peciček a nakrájíme na malé kousky. Citrón rozpůlíme a vymačkáme citronovou šťávu.
Arašídy opražíme a podrtíme na menší kousky.
Cibulku oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Orestujte na oleji dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce. Olej z pánve nevyléváme – budeme na něm později restovat maso.
Tradiční asijské zálivky velice často využívají podobné ingredience a často se liší jen poměrem surovin, které do ní dáváte. U tohoto pokrmu by měla být zálivka o trochu sladší a kyselejší než normálně, jelikož nám slanost dodává již marinované maso.
Na zálivku použijeme 60 ml rybí omáčky, 90 g cukru, 90 ml octa a dolijeme vodou dle potřeby. Směs pořádně promícháme, aby se rozpustil cukru. Poměry upravujeme dle chuti. Nakonec přidáme nasekaný česnek a chilli papričku.
Na pánvi, na které jsme smažili cibulku, rozpálíme olej. Pánev pořádně rozpálíme a nasypeme do ní nasekaný česnek a citrónovou trávu. Lehce orestujeme a přidáme marinované hovězí maso, které jen velmi rychle orestujeme, aby neztratilo šťávu.
Do vroucí vody vložíme rýžové nudle, které vaříme zhruba 2 minuty. Nudle scedíme a necháme okapat. Následně je rozdělíte do misek s dalšími nachystanými surovinami. Nejdříve rozdělíme salát, bylinky a zeleninu, následně maso a vše zalijeme zálivkou. Posypeme restovanou cibulkou a arašídy.
Pak už jen stačí své krásné dílo vyfotit, zavěsit na sociální sítě a označit nás. Dobrou chuť!
<< Zpět do Blogu