Sladká a slaná chuť se odjakživa skvěle doplňují. Ne, nemluvíme o kuřecím plátku s rýží, ale o voňavém kokosovém mléku, které se ve Vietnamu těší velké oblibě, a to jak samotné, tak i v jídle všeho druhu. Zkuste si s námi připravit například lahodné kuřecí curry a sladký zákusek Bánh bò.
Kuřecí curry s jasmínovou rýží
Kari je jídlo typické pro velkou část Asie. I když vás při pohledu na zářivě žluté koření možná napadne spíš Indie, i ve Vietnamu má tento pokrm svoje nezastupitelné místo.
Pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru, nasekaného
- 1–2 lžíce kari koření
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 kg vykostěných kuřecích stehen nakrájených na kousky (nebo tofu či tempeh pro vegetariánskou/veganskou verzi)
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 1/4 šálku čerstvého nasekaného koriandru
- jasmínová rýže jako příloha
Postup:
- V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na středním plamenu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a zázvor a restujte další 1-2 minuty za častého míchání.
- Přidejte kousky masa a rychle orestujte.
- Přidejte kari koření a důkladně promíchejte. Smažte další 1–2 minuty, dokud se koření nerozvoní.
- Pomalu přilijte kokosové mléko a vývar. Přidejte rybí omáčku a cukr a dobře promíchejte.
- Přiveďte kari k varu, poté přidejte a mrkev. Promíchejte.
- Ztlumte teplotu a nechte kari dusit pod pokličkou asi15 minut, nebo dokud není maso uvařené a zelenina měkká. Občas promíchejte.
Hotové kari (nebo curry, chcete-li) podávejte s jasmínovou rýží. Honí vás mlsná? Nebojte se, dojde i na dezert.
Rýžové koláčky Bánh bò
Přichází čas na sladkou tečku. I přes svůj exotický název jsou roztomilé Bánh bò poměrně jednoduché na přípravu (chce to ale trochu času), vypadají ale velmi efektně. A samozřejmě i skvěle chutnají.
Ingredience:
- 4 hrnky rýžové mouky
- 4 lžičky tapioky
- 1 ½ šálku kokosového mléka
- 1 lžíce sušeného droždí
- ⅔ šálku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 2 šálky teplé vody (36 °C)
- 3 potravinářská barviva (příklad: žlutá, růžová, zelená)
Postup:
- V míse důkladně prošlehejte všechny ingredience kromě potravinářského barviva do hladka.
- Přikryjte a nechte těsto 3 hodiny kynout na teplém místě bez průvanu.
- Po 3 hodinách se na povrchu těsta vytvoří vzduchové bubliny.
- Těsto promíchejte a rozdělte na 3 stejné části.
- Poté do každé porce přidejte potravinářské barvivo. Znovu dobře promíchejte.
- Vymažte formy na muffiny.
- Těsto nalijte do ¾ každé formy, aby bylo místo na kynutí.
- Formu (nebo jednotlivé formičky) vložte do velkého pařáku s vařící párou.
- Přikryjte a vařte v páře po dobu 10 minut na středním plameni, nebo dokud nebudou koláčky hotové (můžete do jednoho pro kontrolu strčit dřevěnou špejli. Dokud ji nevyndáte čistou, koláčky nejsou dopečené).
Doufáme, že jste si kokosové menu užili a že vám chutnalo. A pokud se vám nechtělo nebo to nevyšlo úplně podle vašich představ, nevadí. Vždycky můžete přijít na pravé vietnamské jídlo k nám.
<< Zpět do Blogu