picture

Restované krevety podle vietnamského receptu

Máte rádi mořské plody? Pak vám recept na tradiční restované krevety nemůže chybět ve sbírce. Restované krevety jsou jednoduché na přípravu a velmi oblíbené nejen ve Vietnamu. Tito malí mořští korýši jsou známí svou jemnou chutí a vynikajícími výživovými hodnotami. Krevety jsou bohaté na bílkoviny a obsahují velké množství vitamínů a minerálů, jako je selen, zinek a vitamín B12, což z nich dělá skvělou a chutnou součást jídelníčku v Asii i po celém světě.

Restované krevety podle tradičního vietnamského receptu

Pro přípravu restovaných krevet potřebujete:

  • 500 g čerstvých/chlazených krevet se skořápkou
  • 5 stroužků česneku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 polévkovou lžíci chilli omáčky
  • 1 polévkovou lžíci rýžového vína Shaoxing
  • 1,5 polévkovou lžíci rostlinného oleje

Jako přílohu můžete podávat jasmínovou rýži nebo zeleninový salát.

 

Nejdříve krevety zbavíme střívek: opláchneme je a podél hřbetu od krčku až k ocásku je nařízneme cca do hloubky 1/3. Takto připravené krevety se uvaří rychleji a lépe se propojí s ostatními chutěmi. Ze hřbetu pak vytáhneme střívko. Takto postupujeme u všech krevet, které se chystáme zpracovat.

Pokračujeme zeleninou – česnek a jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Na rozpálené pánvi rozehřejeme olej a osmažíme česnek. Jakmile začne vypadat křupavě (ale pozor, nemá být hnědý), přidáme krevety. Po minutě přidáme lžíci rýžového vína a chilli omáčku a restujeme dalších 4 až 5 minut, přičemž krevety mícháme a obracíme, aby se rovnoměrně orestovaly a obalily omáčkou. Jakmile získají krevety oranžovou barvu, jsou hotové. Na závěr přidáme do pánve jarní cibulku, párkrát zamícháme a můžeme podávat.

Rady a tipy pro dokonalé restované krevety

Restování krevet není žádná věda, ale několik základních tipů vám pomůže posunout se od průměru k dokonalosti:

  • Pro co nejlepší výsledek používejte čerstvé nebo chlazené krevety. Pokud jsou k dispozici pouze mražené krevety, nechte je pomalu rozmrazit v lednici nebo je rozmrazte ve studené vodě. do teplé je nikdy nedávejte.
  • Nezapomeňte krevety před vařením oloupat a očistit, pokud nekoupíte už připravené.
  • Při restování používejte vysoké teplo, aby krevety rychle zezlátly a udržely v sobě šťávu a chuť.
  • Nevařte krevety příliš dlouho, aby neztratily svoji šťavnatost a nebyly příliš tuhé.

Vyzkoušejte tento recept na restované krevety a užijte si chutě Vietnamu přímo u vás doma. Dobrou chuť!

         

P.S. Nechce se vám vařit? Nevadí, přijďte k nám, z naší nabídky jídel s krevetami si určitě vyberete.

<< Zpět do Blogu
776 868 383