31. 5. 2022
Letní závitky si získaly srdce kdekoho. A není se čemu divit – tento rychlý, výživný a zdravý pokrm vás dokonale zasytí, zároveň vám ale nabídne lahodné kombinace surovin zamotané v úhledném balíčku, jen strčit do pusy. Dnes se podíváme na to, jak si připravit ty pravé vietnamské letní závitky. S trochou cviku z vás za chvíli budou opravdoví mistři!
V každém čerstvém letním závitku najdete stejný základ, který můžete následně oživit surovinami, které máte zrovna po ruce. Všechny ingredience seženete v běžném supermarketu, případně si ale můžete zajít do specializované vietnamské prodejny, kde budete mít jistotu, že budou závitky skutečně autentické.
Pro přípravu letních závitků budete potřebovat:
Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, skleněné rýžové nudle připravte dle návodu (většinou je stačí přelít vroucí vodou, nechat je několik minut odstát a následně je slít). Uvařený vepřový bůček, vaječnou omeletu nebo lososa nakrájejte na tenké plátky, krevety osmažte na pánvi do růžova.
Do hlubokého talíře nalijte teplou vodu a propláchněte v ní kulatý rýžový papír, dokud nezměkne, ale úplně se nerozpustí. Vyjměte ho a naskládejte na něj nudle, proužky zeleniny a bůčku, omelety, ryby či krevet, po obou bocích jej ohněte a zarolujte do úhledné ruličky. Rýžový papír se k sobě krásně přichytí, takže se nemusíte bát, že by vám náplň vypadávala ven.
K letním závitkům nevyhnutelně patří také množství omáček. Můžete si je sice namáčet do sójové omáčky, ochudili byste se ale o kulinářský zážitek, který je velmi rychlý a snadný na přípravu. Představíme si dva nejčastější druhy omáček, které se k letním závitkům podávají – klasická omáčka nước chấm a arašídová omáčka.
Na omáčku nước chấm budete potřebovat:
Vše smíchejte dohromady a dochuťte dle potřeby.
Pro arašídovou omáčku si připravte následující suroviny:
Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Smíchejte arašídové máslo, hoisin a sójovou omáčku, přidejte nasekané chilli a nadrcený česnek. Nařeďte zhruba dvěma lžícemi vlažné vody a řádně zamíchejte. Dochuťte podle uvážení a pusťte se do jídla! Jednotlivé závitky namáčejte do omáček – při konzumaci můžete použít hůlky, není to ovšem nutnost. Závitky podávejte vychlazené nebo čerstvě zabalené v pokojové teplotě. Přejeme dobrou chuť!
Četli jste náš článek Recept na Bún bò nam bô? Restované hovězí maso, které jsme v tomto receptu marinovali a dávali do pokrmu, zkuste přidat právě do letních závitků. V kombinaci se svěží zeleninou, kterou již v závitkách máte, dodáte pokrmu zase nový rozměr.
<< Zpět do Blogu