picture

Vietnamské saláty vás zasytí a udrží ve formě

Daří se vám dodržovat novoroční předsevzetí ohledně hubnutí a zdravějšího jídelníčku, ale dokola se opakující zeleninové saláty už vám lezou krkem? Vyzkoušejte jejich vietnamskou variantu. Je plná vitaminů, nových chutí a nespočet variací jen tak neomrzí.

Pro vegetariány i milovníky masa

Hlavní výhodou vietnamských salátů je jejich snadná úprava a možnost přizpůsobit je svým preferencím a stravovacím návykům, aniž by tím ztratily na chuti. Snadno tak připravíte jeden základ, který můžete pomocí jednoduchých přísad dochutit a servírovat komukoliv: vegetariánům, milovníkům mořských plodů, dětem nebo fanouškům ostřejších chutí.

Ve vietnamských salátech téměř vždy najdete ledový salát a mrkev s okurkou nakrájené na tenké nudličky. Vše je doplněné sladkokyselou zálivkou, rýžovým octem, rybí, sójovou nebo chilli omáčkou, bylinkami a dalšími druhy ovoce nebo zeleniny. Velmi oblíbené jsou saláty s mangem nebo papájou, denní dávku proteinů doplní kuřecí nebo hovězí maso či krevety.

Hotový salát je pak nejen krásně barevný a lákavý na pohled, ale také skvěle chutná a zasytí, aniž by byla ohrožena vaše štíhlá linie. Sbíhají se vám sliny? Připravte si s námi tradiční vietnamský salát ze zeleného manga s lososem.

Xoài Cá Hồi krok za krokem

Pro přípravu Xoài Cá Hồi neboli mangového salátu s lososem budete potřebovat několik ingrediencí, které neseženete v klasických supermarketech. Než se pustíte do vaření, zajděte do specializovaného obchodu s vietnamskými potravinami a obstarejte si vše potřebné. Poměr surovin záleží na vašich preferencích.

Budete potřebovat:

  • čerstvého nebo uzeného lososa
  • 1 zelené (nezralé) mango
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce pražených sezamových semínek
  • čerstvý koriandr
  • čerstvou mátu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • rybí omáčku
  • rýžový ocet
  • Nước chấm (nebo mix rybí omáčky, limetkové šťávy, vody a cukru)
  • cukr
  • sůl
  • olej

Nejprve smíchejte rýžový ocet s vodou v poměru 2:1, přidejte 1 a půl lžíce cukru, jednu šalotku nakrájenou na tenká kolečka a kousky chilli papričky zbavené semínek. Poté nakrájejte zelené mango i mrkev na tenké nudličky (můžete přidat i okurku), nasekejte koriandr i mátu. Následně nakrájejte nahrubo zbytek šalotky i česneku, které orestujte na pánvi na trošce oleje do zlatova. Poté přidejte osoleného lososa (filet nebo kousky), opečte ho z obou stran a posypejte opraženými sezamovými semínky.

Zeleninu naloženou v rýžovém octu slijte a smíchejte v míse se všemi ostatními surovinami. Poté už zbývá jen ochutit podle vašich preferencí různými druhy vietnamských omáček. Místo lososa můžete použít maso, krevety nebo tofu.

A jestli se vám nechce vařit, zajděte si na pravý vietnamský salát k nám, do autentické restaurace. Dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383