11. 3. 2022
Daří se vám dodržovat novoroční předsevzetí ohledně hubnutí a zdravějšího jídelníčku, ale dokola se opakující zeleninové saláty už vám lezou krkem? Vyzkoušejte jejich vietnamskou variantu. Je plná vitaminů, nových chutí a nespočet variací jen tak neomrzí.
Hlavní výhodou vietnamských salátů je jejich snadná úprava a možnost přizpůsobit je svým preferencím a stravovacím návykům, aniž by tím ztratily na chuti. Snadno tak připravíte jeden základ, který můžete pomocí jednoduchých přísad dochutit a servírovat komukoliv: vegetariánům, milovníkům mořských plodů, dětem nebo fanouškům ostřejších chutí.
Ve vietnamských salátech téměř vždy najdete ledový salát a mrkev s okurkou nakrájené na tenké nudličky. Vše je doplněné sladkokyselou zálivkou, rýžovým octem, rybí, sójovou nebo chilli omáčkou, bylinkami a dalšími druhy ovoce nebo zeleniny. Velmi oblíbené jsou saláty s mangem nebo papájou, denní dávku proteinů doplní kuřecí nebo hovězí maso či krevety.
Hotový salát je pak nejen krásně barevný a lákavý na pohled, ale také skvěle chutná a zasytí, aniž by byla ohrožena vaše štíhlá linie. Sbíhají se vám sliny? Připravte si s námi tradiční vietnamský salát ze zeleného manga s lososem.
Pro přípravu Xoài Cá Hồi neboli mangového salátu s lososem budete potřebovat několik ingrediencí, které neseženete v klasických supermarketech. Než se pustíte do vaření, zajděte do specializovaného obchodu s vietnamskými potravinami a obstarejte si vše potřebné. Poměr surovin záleží na vašich preferencích.
Budete potřebovat:
Nejprve smíchejte rýžový ocet s vodou v poměru 2:1, přidejte 1 a půl lžíce cukru, jednu šalotku nakrájenou na tenká kolečka a kousky chilli papričky zbavené semínek. Poté nakrájejte zelené mango i mrkev na tenké nudličky (můžete přidat i okurku), nasekejte koriandr i mátu. Následně nakrájejte nahrubo zbytek šalotky i česneku, které orestujte na pánvi na trošce oleje do zlatova. Poté přidejte osoleného lososa (filet nebo kousky), opečte ho z obou stran a posypejte opraženými sezamovými semínky.
Zeleninu naloženou v rýžovém octu slijte a smíchejte v míse se všemi ostatními surovinami. Poté už zbývá jen ochutit podle vašich preferencí různými druhy vietnamských omáček. Místo lososa můžete použít maso, krevety nebo tofu.
A jestli se vám nechce vařit, zajděte si na pravý vietnamský salát k nám, do autentické restaurace. Dobrou chuť!