29. 1. 2022
Pad Thai má své místo především v thajské kuchyni, populární je však i v ostatních asijských státech, Evropě či Americe. V samotném Thajsku existuje nespočet variant přípravy tohoto oblíbeného pokrmu: na své si přijdou vegetariáni, milovníci masa i mořských plodů. A co je na něm nejlepší? Můžete si ho jednoduše připravit doma. Poradíme vám, jak na to.
Thajské národní jídlo Pad Thai se do vietnamské kuchyně dostalo teprve nedávno. Aby ne, když v samotném Thajsku údajně vzniklo až ve 30. letech 20. století. Za tuto poměrně krátkou dobu si však Pad Thai získalo takovou oblibu, že si vysloužilo páté místo v žebříčku nejoblíbenějších světových jídel, který sestavili diváci televize CNN Go.
V současné době je thajské Pad Thai k dostání ve většině thajských, vietnamských a čínských restaurací i fast foodů a patří mezi nejčastější volby strávníků. Jestli se vám ale nechce do restaurace, nakupte ingredience a pusťte se do přípravy Pad Thai ve vlastní kuchyni. Uvidíte, že na tom není nic složitého.
Dobrou zprávou je, že neexistuje jediný správný recept na přípravu pravého Pad Thai. Jak v Thajsku, tak i v Česku vám ho každý kuchař připraví mírně odlišně. Co se ale neliší, jsou základní suroviny:
K dochucení se bude hodit i česnek, nakládaná bílá ředkev nebo zázvor. Na závěr doplňte kuřecí nebo vepřové maso, tofu či mořské plody. Kromě nože a misky na nudle budete potřebovat už jen wok pánev. Nejprve namočte rýžové nudle do vody podle návodu, většinou na cca 20 minut, poté uvařte a sceďte. Na wok pánvi rozpalte olej, orestujte na něm šalotku nebo cibuli, přidejte hnědý cukr, tamarindovou, sójovou a rybí omáčku a nechte pár minut lehce probublávat, poté nalijte do misky.
Do woku přidejte trochu oleje, rozklepněte vejce a přidejte osolené maso nakrájené na malé kousky, případně krevety. Orestujte ze všech stran dozlatova, můžete přidat i česnek. Poté přidejte do pánve uvařené nudle i omáčku, důkladně promíchejte a ohřejte. Zbývá už jen posypat jarní cibulkou a mungo klíčky.
Před servírováním nakrájejte limetku na měsíčky a ke každé porci jeden kousek přiložte. Podle chuti posypte arašídy, přidejte chilli papričku. Teď už nezbývá než si vzít hůlky a pustit se do jídla. Dobrou chuť!