picture

Jak na Phở bò - recept krok za krokem

Každý, kdo už se někdy setkal s vietnamskou kuchyní, určitě slyšel o vyhlášené polévce Phở bò (čteme [fəː˧˩˧ bó]. Jde o jedno z nejproslulejších jídel nejen v Hanoji, ale i v celém Vietnamu, odkud se rychle rozšířilo do všech koutů světa. Chcete si tuto vietnamskou specialitu zkusit uvařit doma? Poradíme vám, jak na to.

Není polévka jako polévka

Pokud jste se s pravou polévkou Phở bò zatím nesetkali, rádi vám ji představíme – jde o silný hovězí vývar plný tenkých plátků masa, širokých rýžových nudlí, jarní cibulky a koriandru. Ve Vietnamu se nejčastěji podává ke snídani, ve zbytku světa je oblíbená v kteroukoliv denní i noční dobu.

Stejně jako náš tradiční vývar má i Phở bò mnoho podob podle toho, kdo ji zrovna vaří. Základ ale zůstává stejný – pořádný hovězí vývar. A ten trvá, takže se připravte, že jde o časově náročnější přípravu. Odměnou vám ale bude výborná chuť a chlouba mezi vámi připravenými pokrmy. Tak jdeme na to.

Příprava Phở bò krok za krokem

K přípravě pravé Phở bò polévky budete kromě hromady času potřebovat i spoustu správných ingrediencí. Pozitivní ale je, že vám určitě zachutná natolik, že ji budete vařit opakovaně, takže nic nezůstane ladem.

K přípravě vývaru budete potřebovat:

  • 3 l vody
  • 2 kg hovězích kostí (doporučujeme morkové kosti, případně přidat i hovězí oháňku)
  • 70 g celeru
  • 1 kořenovou petržel
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 500 g hovězího hrudí
  • 4 šalotky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • rostlinný olej
  • 1 celou skořici
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 asijský kardamom
  • lžičku rybí omáčky

Dále si připravte:

  • 600 g vařených širokých rýžových nudlí
  • lžičku rybí omáčky
  • 200 g hovězí svíčkové
  • sójové výhonky
  • 1 cibuli
  • čerstvou asijskou bazalku
  • čerstvý koriandr
  • 1 lahůdkovou cibulku
  • pálivé papričky
  • 1 limetku

Nejprve opláchneme hovězí kosti a dáme péct na 200 °C po dobu 25 minut. Jakmile budou upečené, zalijeme je vodou, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme. Během vaření kostí je důležité sbírat vzniklou pěnu, jinak se vývar zakalí. Až se přestane tvořit pěna, přibližně po půl hodině, přidáme hovězí hrudí a vaříme, dokud nezměkne (to trvá přibližně dvě hodiny). Měkké maso vyndáme, necháme vychladnout a zamrazíme. Až maso zmrzne, nakrájíme ho na tenké plátky (tento krok je možné vynechat, ale těžko pak docílíte tenoučkých plátků). Kosti se zeleninou vaříme nejméně další čtyři hodiny. Poté ho slijeme přes cedník do čistého hrnce. Kosti a rozvařenou zeleninu vyhodíme.

Jakmile je vývar téměř hotový, orestujeme na oleji skořici, kardamom, badyán, šalotku a zázvor. Přidáme půl hrnku vývaru a rybí omáčku a vložíme do hotového vývaru. Povaříme ještě deset minut a základ pro polévku je připravený.

Teď už zbývá jen uvařit nudle podle návodu na obalu a připravit hovězí svíčkovou. Tu nakrájíme na tenké plátky, dochutíme lžičkou rybí omáčky, dáme do cedníku a asi minutu povaříme ve vývaru. Maso poté vytáhneme.

A můžeme servírovat: do misky dáme nudle, oba druhy masa, přidáme cibuli nakrájenou na nudličky, nasekané bylinky, sójové výhonky. Připravené ingredience přelijeme vývarem a ozdobíme jarní cibulkou. K dochucení můžete použít chilli, případně limetku a vietnamskou omáčku.

Kalorie v Phở bò

Velkou výhodou této chutné polévky jsou také její kalorické hodnoty. Složení je bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a nasycené mastné tuky, naopak obsah cukru je minimální. Nemusíte se proto bát, že byste si museli Phở bò odpírat i pokud dodržujete zásady zdravého stravování.

Dobrou chuť!

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383