picture

5 tipů na hovězí maso v asijské kuchyni

15. 4. 2024

Hovězí maso je nedílnou součástí pokrmů různorodých kultur. Od tradičních a starobylých metod přípravy po moderní kulinářské výstřelky jej najdeme v mnoha lahodných jídlech. Nejinak tomu je i na asijském kontinentu. Přinášíme vám 5 tipů na asijská jídla z hovězího masa, která byste rozhodně měli ochutnat.

1. Pho bo

Pho bo, ikonická vietnamská polévka, je základním pilířem vietnamské kuchyně a oblíbeným jídlem po celém světě. Tento pokrm je vlastně silný hovězí vývar s plátky hovězího masa a tenkými, plochými rýžovými nudlemi. Je typická svou bohatou chutí, kterou získává díky dlouhému vaření kostí a koření, jako jsou hřebíček, skořice či badyán. Pho bo je často podáváno s čerstvými bylinkami, jako je koriandr a zelená perilla spolu s limetkou a čerstvými chilli papričkami. Tento vývar je velmi sytý, takže vám poslouží jako celé jídlo a dodá vám sílu i při nachlazení nebo chřipce. Pro mnohé se stal také oblíbeným vyprošťovákem po náročných večírcích.

2. Hovězí kebab

Kebab je ikonické jídlo na blízkém východě, kde se objevuje v mnoha formách. Pokrm se skládá z marinovaných kousků hovězího masa, které jsou grilovány na špízu a podávány s různorodými přílohami – pšeničné placky, zeleninu, rýži,... Díky pomalému grilování si maso zachovává šťavnatou a bohatou chuť. Hovězí kebab je často podáván s různými doplňky, jako jsou například jogurtová omáčka nebo pikantní papričky, které zvýrazní jeho chuť. Asi nejznámější variantou je döner kebab – fastfoodová varianta oblíbeného pokrmu, která má původ v Turecku a dnes je populární po celém světě. Kebab je ale jídlo mnoha variant a téměř každý region jihozápadní Asie se může pochlubit vlastní úpravou.

3. Gruzínský guláš Ostri

Guláš Ostri je tradiční gruzínské jídlo podobné našim gulášům. Jak název napovídá, vyznačuje se výrazně kořeněnou omáčkou. Kousky hovězího masa se dusí zároveň s cibulí, česnekem a řadou koření. Nechybí koriandr, pískavice modrá a pálivé červené papriky. Intenzivní a pronikavou chuť Ostri si nejlépe vychutnáte s plátkem tradičního gruzínského chleba, který je ideální pro nasáknutí lahodné omáčky. Tento guláš je pro Gruzínce spojen s oslavami, pospolitostí a přátelstvím, takže ho rozhodně doporučujeme každému, kdo chce proniknout do kultury této starobylé země.

4. Bun Bo Nam bo

Bun Bo Nam bo je další skvělé vietnamské jídlo. Základem oblíbeného pokrmu z jižního Vietnamu je jemně nakrájené hovězí maso marinované v speciální omáčce z citronové trávy. Přílohu tvoří tenké kulaté rýžové nudle a spousta křupavé zeleniny a zeleného salátu. K harmonizaci chutí slouží zálivka ze sladkokyselé rybí omáčky, bylinky a pražené arašídy. Bun Bo Nam bo je známý svou jednoduchostí, bohatou chutí a sytostí, která si rychle získá každého strávníka. Asi největším lákadlem pro jeho milovníky je ochutnat toto jídlo v jeho kolébce Hanoji.

5. Hovězí teriyaki

Teriyaki je klasická technika přípravy pokrmů ze země vycházejícího slunce –„teri“ znamená lesk a „yaki“ znamená grilovat. Hovězí maso je marinováno ve speciální omáčce, která se skládá ze sojové omáčky, rýžového vína mirin nebo saké a medu. Poté co maso změkne a natáhne omáčku do sebe, přichází na řadu grilování. Hovězí teriyaki je často podávané s jasmínovou rýží a zeleninou, jako jsou například bambusové výhonky, mrkev či jarní cibulka, které dodávají tomuto pokrmu svěží chuť.

 

Asijská kuchyně je plná rozmanitosti a lahodných chutí, a těchto pět jídel představuje pouze malý výběr z její kulinářské tradice. Pokud jste ještě žádné z nich neochutnali, neváhejte a dejte jim šanci. Výtečné vietnamské speciality s hovězím i bez najdete u nás ve VIET palace.

<< Zpět do Blogu
776 868 383