picture

Recepty s vietnamskou okurkou

17. 12. 2024

Vietnamská kuchyně je proslulá svou lehkostí, vyváženou chutí a čerstvými surovinami. Jednou z oblíbených surovin je i vietnamská okurka, která má jemnou chuť, je šťavnatá a skvěle doplňuje vietnamská jídla. Díky vysokému obsahu vody hydratuje tělo, snadno se tráví a obsahuje mnoho vitamínů. V tomto článku jsme pro vás připravili pár receptů, jak si vietnamskou okurku připravit, abyste vytvořili autentická, lehká a zdravá vietnamská jídla.

Vietnamský salát s okurkou a krevetami

Jemný salát, který je nejen osvěžující a lehký, ale zároveň plný chuti. Tento salát je ideální jako lehký předkrm nebo příloha k hlavnímu chodu.

Suroviny:

  • 1 velká vietnamská okurka (nebo více malých okurek)
  • 200 g vařených krevet
  • 1 menší mrkev, nakrájená na tenké nudličky
  • čerstvá máta a koriandr
  • šťáva z limetky
  • rybí omáčka
  • cukr
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Vietnamskou okurku nakrájejte na tenká kolečka nebo nudličky. Pokud používáte běžnou okurku, doporučujeme ji oloupat.
  2. V míse smíchejte okurku, mrkev a krevety. Čerstvé bylinky přidejte dle chuti.
  3. V malé misce si připravte dresink z limetkové šťávy, rybí omáčky, cukru a špetky soli.
  4. Dresink nalijte na salát, jemně promíchejte a ihned servírujte.

Marinovaná okurka s chilli a česnekem

Tento jednoduchý, ale výrazný recept přidává pokrmům pikantní a kyselý prvek. Marinovaná okurka je výtečná jako příloha k masovým pokrmům nebo k závitkům.

Suroviny:

  • 2 vietnamské okurky
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • rýžový ocet
  • cukr
  • sůl

Postup:

  1. Okurku nakrájejte na tenká kolečka a vložte do mísy.
  2. Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka a česnek prolisujte.
  3. Přidejte rýžový ocet, cukr a sůl a vše dobře promíchejte.
  4. Okurky nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se propojily chutě.

Čerstvé závitky s okurkou a bylinkami

Vietnamské čerstvé závitky (gỏi cuốn nebo nem cuốn) jsou klasickým pokrmem, který lze naplnit téměř čímkoli a okurka v nich hraje skvělou osvěžující roli.

Suroviny:

  • rýžový papír
  • vietnamská okurka
  • tenké nudle (např. rýžové)
  • listový salát
  • čerstvé bylinky (máta, koriandr, thajská bazalka)
  • krevety nebo grilované tofu
  • arašídová omáčka na namáčení

Postup:

  1. Vietnamskou okurku nakrájejte na tenké dlouhé nudličky.
  2. Připravte si všechny suroviny – uvařte nudle, připravte krevety nebo tofu.
  3. Rýžový papír namočte v teplé vodě, aby změkl.
  4. Na rýžový papír položte list salátu, okurku, nudle, krevety a bylinky.
  5. Závitek pevně zarolujte a podávejte s arašídovou omáčkou.

 

P.S. Pokud se vám tyto pokrmy nechtějí připravovat, nevadí. Přijďte k nám, z naší nabídky jídel si určitě vyberete.

<< Zpět do Blogu
776 868 383