picture

Vietnamská měna a ceny ve Vietnamu

Vietnam je zemí s bohatou kulturou, úchvatnou přírodou a vynikajícím jídlem. Pokud jste se rozhodli pro dovolenou v této fascinující zemi je dobré porozumět místní měně a cenovým hladinám. V tomto článku se podíváme na vietnamskou měnu, způsoby platby a praktické rady pro cestovatele.

Vietnamský dong a americký dolar – 2 měny Vietnamu

Oficiální měnou ve Vietnamu je vietnamský dong (VND), který zde platí od roku 1978. Přestože je dong jedinou oficiální měnou, je zde často akceptován také americký dolar (USD). Přesto je jistější používat dong. Směnný kurz mezi dolarem a dongem se může měnit, proto je užitečné sledovat aktuální kurz (květen 2024 je 1 USD cca 25 450 VDN).

Hodnoty vietnamských bankovek

Vietnamským hlavním platidlem jsou bankovky. Mince přestaly být Státní bankou Vietnamu vydávány v roce 2011 a nyní už prakticky nejsou v oběhu. V současné době platí bankovky v hodnotách 100, 200, 500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 200 000 a 500 000. Jsou barevně odlišeny a na všech je vyobrazen Ho Či Minh.

Mezi nejběžnější patří bankovky v hodnotách 10 000, 20 000, 50 000 a 100 000 VND. Drobné bankovky (100 až 5000 VND) jsou užitečné pro menší transakce a spropitné. Je důležité si zkontrolovat pravost bankovek, protože se často objevují padělky.

Kde vyměnit bankovky

Banky, směnárny a hotely nabízejí směnu peněz především za americké dolary, eura a britské libry, avšak směnné kurzy se mohou lišit. Nejlepší kurzy obvykle nabízejí banky a licencované směnárny. V hotelích a na letištích mohou být kurzy méně výhodné. Při směně peněz v bance budete potřebovat pas.

Banky jsou otevřené od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin a některé i v sobotu dopoledne. Máte i možností směnit peníze na ulici u neoficiálních směnárníků. Tato možnost je však velmi riskantní a nedoporučujeme ji.

Výběry z bankomatů ve Vietnamu

Bankomaty jsou hojně rozšířeny ve městech a turistických oblastech. Přijímají většinu mezinárodních karet, jako jsou Visa, Mastercard nebo Maestro. Bankomaty obvykle vydávají jen vietnamské dongy, některé pak mohou vydávat i americké dolary. Při výběru z bankomatu je třeba počítat s poplatky za transakci, které se liší podle banky. Doporučuje se vybírat větší částky najednou, aby se snížily celkové poplatky, ale některé bankomaty mají limit na výběr.

Platby kartou ve Vietnamu

Platební karty jsou akceptovány ve většině hotelů, restaurací a obchodů ve velkých městech. Pokud ale plánujete ochutnat street food, nebo navštívit menší města či venkov, je nutné mít hotovost.

Vždy je dobré informovat svou banku o cestě do Vietnamu, aby nedošlo k blokaci karty z důvodu podezřelých transakcí.

Na co si dát pozor

V turistických oblastech může docházet k podvodům s penězi. Při směně peněz se vyvarujte neoficiálním směnárnám a osobám nabízejícím výhodné kurzy na ulici. Při placení v obchodech a restauracích pečlivě zkontrolujte účty a vrácené peníze. Dalším častým podvodem jsou falešné bankovky, proto vždy zkontrolujte jejich pravost.

Vietnam nabízí mnoho nádherných zážitků a neobyčejných chutí, takže neváhejte a vydejte se za nimi.

<< Zpět do Blogu
776 868 383