picture

Recept na vietnamskou bagetu (Bánh mì)

16. 10. 2024

Vietnamská bageta, známá jako Bánh mì, je jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel ve Vietnamu. Pokud jste ještě neměli příležitost ochutnat tuto delikatesu, připravte se na výjimečný gastronomický zážitek. Na první pohled se může zdát, že jde o obyčejnou bagetu. Ve skutečnosti však vietnamská bageta kombinuje francouzské pečivo s vietnamskými ingrediencemi a chutěmi, což vytváří neopakovatelný zážitek plný bohaté a vyvážené chuti.

Pojďte se s námi podívat, jak si připravit pravou vietnamskou bagetu, která bude chutnat podobně skvěle u vás doma, jako u nás v restauraci.

Suroviny

Na přípravu vietnamské bagety budete potřebovat:

  • 4 ks francouzské bagety (ideálně menší velikosti) – ideální je upéct domácí
  • 200 g grilovaného vepřového masa (můžete nahradit kuřecím nebo tofu)
  • 1 středně velká okurka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 ředkve, nastrouhaná
  • svazek čerstvého koriandru
  • domácí paté (pokud nezvládnete udělat domácí paštiku, tak v obchodě vybrat kvalitní paštiku v kostce, ideálně s tukovým krytím)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžička rýžového octa
  • špetka soli a cukru

Postup přípravy vietnamské bagety

  1. Příprava masa: Pokud používáte vepřové nebo kuřecí maso, doporučujeme ho předem naložit do směsi sójové omáčky, trochy česneku a cukru. Nechte marinovat alespoň 30 minut a poté grilujte, dokud není maso měkké a šťavnaté. Tofu stačí krátce osmažit na pánvi.
  2. Zeleninový nálev: Smíchejte nastrouhanou mrkev a ředkev s rýžovým octem, špetkou soli a cukru. Nechte směs asi 15 minut odležet, aby zelenina změkla a získala jemně kyselou chuť.
  3. Příprava bagety: Bagety krátce rozpečte, aby byly na povrchu křupavé, ale uvnitř měkké. Poté je podélně rozkrojte.
  4. Skládání bagety: Na každou bagetu nejprve rozetřete paštiku. Poté přidejte okurku, marinovanou mrkev s ředkví, plátky grilovaného masa (nebo tofu), čerstvý koriandr a podle chuti přidejte chilli omáčku.
  5. Dokončení a servírování: Bagetu pokapejte trochou sójové omáčky a můžete servírovat.

Tip od Viet Palace

Pokud máte rádi experimenty, můžete přidat i vlastní kombinace ingrediencí, jako například smažené vejce, avokádo nebo plátky nakládaného masa.

Tak co, už se vám sbíhají sliny? P.S. Jestli se vám nechce vařit, nevadí. Přijďte k nám. Z naší nabídky jídel si určitě vyberete.

Přejeme dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383