13. 8. 2020
Marně pátráte po originálním místě, kde byste mohli oslavit důležité firemní výročí nebo kulaté narozeniny? Jestli máte slabost pro exotické pokrmy a rádi zkoušíte něco nového, je tradiční vietnamská restaurace perfektní volbou. Proč o ní uvažovat a jak najít tu správnou? V našem článku se to dozvíte.
Vietnamské pokrmy se v současnosti těší velké popularitě – lidé se za nimi vydávají do restaurací, nechávají si je dovážet domů a dokonce jsou ochotni zaplatit si kurz, aby se je sami naučili vařit. Není proto divu, že se často stávají středem pozornosti. Odkud se vzaly a v čem se jednotlivé podniky liší?
Vietnamská kuchyně patří k těm nejzdravějším na světě. Pyšní se opravdu pestrou nabídkou – od kyselých omáček přes typickou vietnamskou polévku až po pikantnější pochutiny. Ve Vietnamu hraje velkou roli už celá tisíciletí a v mnohém se nechala inspirovat kuchyní čínskou.
Do našich končin pronikla společně s vietnamskou komunitou. Výrazněji se však rozvíjí teprve v posledním desetiletí – konkrétně od roku 2011, kdy se na trhu postupně objevuje více tradičních restaurací.
Rádi byste zorganizovali nezapomenutelný večer a překvapili své hosty něčím méně tradičním? Pokud si potrpíte na podniky s příjemnou atmosférou, které vás pocitově přenesou do daleké Asie, stojí za to ty s vietnamskou kuchyní vyzkoušet. Větším akcím bývají přizpůsobena a obvykle nabízí hned několik místností – prostorný sál na svatební hostiny i komornější salonek. Samozřejmostí je také výzdoba a příslušené technické vybavení. Můžete klidně uspořádat karaoke párty nebo si vychutnat intimní osvětlení při prvním novomanželském tanci.
V mnoha restauracích se ale bohužel chutě jednotlivých jídel přizpůsobují českému zákazníkovi a s pravými vietnamskými specialitami mají společného jen velmi málo. Autentické bistro či restauraci musíte hledat o něco pečlivěji. Problém často bývá v tom, že někdo, kdo se se skutečnou vietnamskou kuchyní ještě nesetkal, jen těžko pozná rozdíl mezi tradičními pochoutkami a zdařilou (a bohužel šizenou) nápodobou. Nezaměřujte se proto čistě na fastfoodová bistra – tam najdete pouze čínské pokrmy, upravené pro místní konzumenty. Zapátrejte raději po vyhlášených restauracích.
Jarní závitky se řadí k nejznámějším vietnamským jídlům – sestávají z masa, cibule, hub, nudlí a dalších ingrediencí, zabalených do rýžového papíru. K typickým surovinám vietnamské kuchyně patří rýže, nudle, rýžový papír, ovoce, zelenina, mořské plody, oříšky i luštěniny. Mnoho pokrmů se dochucuje slanou rybí omáčkou a nechybí ani čerstvé bylinky (např. perila, koriandr a máta).
Vietnamská kuchyně je vhodná pro milovníky kulinářských experimentů, ale také pro všechny, kteří upřednostňují spíše něco lehčího. Snadno uspokojí i náročnější strávníky.
<< Zpět do Blogu